Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Τετ-α-τετ με τον Χρήστο Μίγκο


Ιστορικά ντοκουμέντα

Ζυγώνει ο χρόνος στο τέλος του, ας συνεχίσω λοιπόν κι εγώ με ντοκουμέντα. Ανακάλυψα και ανέβασα στη „Μπύρα του Πίκινου“ το ακόλουθο ντοκουμέντο από την παλιά εκπομπή “ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ“ με θέμα το ρεμπέτικο.

Αρχικά, εμφανίζεται η Ρόζα Εσκενάζυ που χορεύει, εμφανώς συγκινημένη μιλάει για τη ζωή της και τραγουδά. Αποσπάσματα των σκηνών έχουν προβληθεί παλιότερα σε εκπομπή της ΕΤ1 με θέμα τη ζωή της, εδώ όμως βλέπουμε ολόκληρο το αρχικό ντοκουμέντο!

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, οι ρεμπέτες Γιάννης Κυριαζής και Απόστολος Καλδάρας στο σπίτι του δεύτερου, τραγουδούν διφωνία την επιτυχία „Εβίβα ρεμπέτες“ με κιθάρες! Έπειτα, ο Κυριαζής μιλάει για τη ζωή και την πορεία του στο τραγούδι.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος επιφυλάσσει μια αναπάντεχη έκπληξη: για πρώτη φορά εμφανίζεται ο αφανής ρεμπέτης Χρήστος Μίγκος, που μιλά και παίζει μπουζούκι!

Να μη σας κρατάω άλλο, κοπιάστε!




Η αξία των λεγομένων του Μίγκου αναφορικά με τις έννοιες ρεμπέτης και μάγκας είναι αδιαμφισβήτητη: λόγος ακατέργαστος, επιβεβαιώνει σε απλά ελληνικά ό,τι δε μας λένε οι 100άδες άσκοπες σελίδες τάχα «λεξικών» και «πονημάτων» του κάθε εστέτ αναλυτού ρεμπετοκλάστη!

Στους τελευταίους αφιερώνω το βίντεο. 

Και σ’ εκείνους που τάχα “αγαπούν το ρεμπέτικο“, αλλά στην ουσία η καούρα τους είναι αν έχουν «συμπάθειες» (και κυρίως σχέσεις αλληλογλυψίματος και "μπράβο") με αυτόν που βγάζει και προβάλλει τα ντοκουμέντα! Κι αν δεν έχουν, κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και "απαξιούν" σφυρίζοντας αδιάφορα!

Και σ’ εκείνους που -γραπώνοντας τον παπά από τ' αρχίδια- οικειοποιούνται τα ντοκουμέντα, φροντίζουν την αυτοπροβολή και υστεροφημία τους, θέτουν ψευτοζητήματα "πνευματικής ιδιοκτησίας"...όμως το υλικό και τα ντοκουμέντα είναι για να τα χαίρεται όλος ο κόσμος!

Να το βλέπουν λοιπόν και να (συμ)πορεύονται τώρα που σφίξανε τα κρύα!


Πίκινος

4 σχόλια:

  1. Σπουδαίο...και το κείμενο σου όμως σκληρό και αληθινό...Να είσαι καλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια τα λες θαναση...θελω να προσθεσω μιας και σ αρεσει η "ιστορια" στη παρεα του Μιγκου-Τσιτσανη την εποχη εκεινη στη Θεσσαλονικη ηταν κι ενας αφανης τριχορδος ο Μητσος Χρηστου η Σκυλος καλο οργανο που καποιος?? τον εσπρωξε στην αφανεια...ειμαι παλι πουτανα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο ανωνυμος Θαναση ειμαι γω...Ιασωνας δεν ξερω να χειριζομαι καλα το πραμα ακομα χαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς τον Ιάσωνα!

    Κι εσύ blogάρεις;! Μια χαρά τα πας!

    Πολλές ευχές,

    Πίκινος

    ΑπάντησηΔιαγραφή